TESTIMONIAL Sonoco Plastics

Sonoco Plastics

De kwaliteit van de medical consumables die wij dagelijks produceren en automatisch verpakken voor één van onze internationale klanten staat boven alles. Uit ervaring weet ik dat men voor dit soort producten met bijbehorende specificaties niet meer volledig kan vertrouwen op menselijke controles.

Voor dit specifieke product heb ik nadat de productielijn eigenlijk al geheel gereed was Beltech benaderd met de vraag of het mogelijk was een inspectiesysteem te bouwen en deze te integreren in de bestaande productielijn.

Na positieve terugkoppeling op mijn vraag hebben we gezamenlijk met onze klant en Beltech om de tafel gezeten en zijn de wensen van ieder vertaald in een concept. Beltech heeft vervolgens na conceptgoedkeur de gehele ontwikkeling, het bouwen, het integreren en het opleveren voor zijn rekening genomen.

Na oplevering begint het echte werk wordt wel eens gezegd, dat was in dit geval ook niet anders. Het gehele systeem is destijds uitvoerig gevalideerd, maar toch kwamen we gedurende de eerste maanden enkele kleine onverwachte uitdagingen tegen. Deze uitdagingen zijn door de snelle service en deskundigheid van Beltech goed verholpen en het systeem draait nu al enkele jaren zonder problemen.

Maar soms kom je helaas ook tot de conclusie dat je gezamenlijk iets beter aan had kunnen pakken vanaf het begin, een mooi voorbeeld hiervan is de doorgevoerde wijziging van het lettertype op de verpakking. Initieel was door de klant een lettertype gespecificeerd welke niet inspectie vriendelijk was, door dit lettertype te wijzigen naar OCR-B hebben we een daling van 1.5% op de False Rejects kunnen realiseren. Een mooie verbetering al zeg ik het zelf.

Wat tevens bijkomend voordeel is van dit soort systemen is dat als ze eenmaal operationeel zijn je zeker in het eerste jaar dingen gaat zien die je nooit had ondervangen zonder 100% controles. Één van deze afwijkingen komt sporadisch voor maar word door het systeem herkend en vervolgens afgekeurd met gevolg dat de verpakkingslijn welke na het inspectiesysteem staat minder storingen heeft tijdens productie dan voorheen zonder het systeem.

Wel blijft het natuurlijk onze verantwoordelijkheid te toetsen of de functionaliteiten zoals ontworpen nog steeds werken zoals bedoeld. Het controleren van het systeem doen we dan ook op reguliere basis met een “gouden monster set”, deze set bevat alle categorieën aan fouten welke het systeem moet herkennen en correct uit de productielijn moet verwijderen.  Hierbij is het voor ons niet ongewoon dat onze klant tijdens eens regulier bezoek meekijkt met het uitvoeren van deze controles.

Terugkijkend op het geheel en beseffende waar we nu staan moet ik concluderen dat ik zeer tevreden ben over het systeem en de samenwerking, deze tevredenheid is ook door onze klant destijds uitgesproken wat geresulteerd heeft in een 2e productielijn met hetzelfde Beltech systeem.

Frans van den Burg

Process Engineer, Sonoco Plastics