Regio Eindhoven sterk in cameratechnologie

October 29th 2017

Eindhoven werd op de kaart gezet door Philips en een belangrijk deel van de huidige bedrijvigheid is daar nog steeds direct of indirect aan gelinkt.
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was Philips één van de pioniers op het gebied van machine vision, een combinatie van cameratechnologie en software.

Ruim 30 jaar verder is in Eindhoven en nabije omgeving een belangrijk stuk van de toegepaste cameratechnologie gevestigd. Voor ons heel normaal, maar goed beschouwd eigenlijk best opmerkelijk.
Bovendien zitten er niet alleen verkoopkantoren van leveranciers als Cognex, ACAL BFI en -voormalig, ze zijn helaas pas verhuisd- Keyence, maar ook OEM-ers als Adimec en Amplye waar de camera’s van de toekomst ontwikkeld worden.

Toepassingen van de cameratechnologie zijn enorm breed en ook in die markt hebben diverse partijen hun roots in Eindhoven.
Zo is Aris een partij die machine vision succesvol toepast op vooral agro en plant-applicaties.
Tomra (voormalig BEST) is op haar beurt sterk in sorteermachines die op basis van camerabeelden sorteren. Blijkbaar is hier ene grote markt voor, want ook Concept Engineers legt zich hierop toe.

Speccameratechnologieifieke Cognex vision applicaties worden neergezet door het Eindhovense Smart Vision Center (SVC).

SVC is een Eindhovense Cognex Partner System Integrator (PSI) welke al voor het derde jaar voortvarend groeit met toepassingen binnen de voeding- en levensmiddelenindustrie, zowel in Nederland als ook daarbuiten.

 

 

Maar er is meer:cameratechnologie

Wist u dat glas als inert en recyclebaar materiaal nog steeds onovertroffen is als verpakkingsmateriaal voor de farmaceutische industrie?De wereldwijde nichemarkt van glasinspectie wordt al 25 jaar bediend door VIMEC, en ook in haar inspectiemachines speelt cameratechnologie een hoofdrol.

 

Vision & robotics gaan bovendien steeds meer functies in AgroFood overnemen, hét domein van Crux Agribotics.

Last but not least mag de techneutenclub van Beltech niet in het rijtje ontbreken. Sinds haar oprichting in 1985 wordt door Beltech een breed stuk van de maakindustrie geautomatiseerd.
Veelal gaat het om geïntegreerde kwaliteitsinspectie waar een camera de productiekwaliteit monitort middels een 100% controle, welke ook nog eens super reproduceerbaar en objectief plaatsvindt door slimme software-algoritmen.
Dezelfde cameratechnologie wordt ingezet voor geautomatiseerde identificatie, het herkennen van producten op basis van hun vorm, vergelijking met een 3D file in de database of door het lezen van tekst, barcode, QR-code of datamatrix.

Niet in de laatste plaats bieden de Beltech-ingenieurs een praktische koppeling tussen cameratechnologie en robotica.
Zo wordt de robot voorzien van ogen en daarmee flexibeler inzetbaar voor taken als random bin picking of automatisch afbramen en polijsten van willekeurige contouren.

Binnen de groep One of A Kind Technologies werken Beltech, Vimec en SVC samen, gebruikmakend van shared facilities en een gezamenlijke service-organisatie.

Tot besluit:
Bovenstaande betreft een korte opsomming van de verschillende partijen, er zijn nog talloze ZZP-ers die de maakindustrie van cameratechnologie voorzien en daardoor de efficiëntie en kwaliteit weten te verhogen.
Daar komt de auteur mogelijk in een volgende update op terug.

 

 

Feedback formulier

  • Drop files here or